Összetevők: aszalt fekete áfonya, nádcukor, fruktóz szirup, citromlé koncentrátum, növényi olaj
Származási ország: Hollandia
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia tartalom: 1446 kJ /340 kcal
Fehérje: 0,1g
Szénhidrát: 80g – ebből cukor: 60g
Zsír: 1,2g – ebből telítetlen zsírsavak: 0,1g
Só: 0,01g
A fekete áfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, a nyirkos, savanyú talajú erdőket kedvelő 20-40cm magas cserje. Észak-Európából származik, ahol vadon, erdők szélén, lankásokon, középhegységekben él. Mélykék, vörösesbarna és bíborfekete színek jellemzők az egyes típusokra, és szürkésfehér viaszos külső réteg borítja a bogyók felületét. Belül a félig áttetsző gyümölcshúsban apró magvak találhatók.
MIÉRT EGÉSZSÉGES?
Népszerűsége nem véletlen, rendkívül ízletes és egészséges gyümölcsről van szó, amely méretében ugyan kicsi, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz ,így rengeteg betegség ellen véd. A legújabb kutatási eredmények alapján mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.
A benne lévő nagy mennyiségű fenol antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló, méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását, így kiemelkedő a betegségmegelőző hatása.
Fogyasztását különösen ajánlják azoknak, akik gyakran szenvednek húgyúti fertőzésben, vagy más betegségük (például prosztatagondok, vesebetegség, diabétesz), esetleg tevékenységük (úszósport) miatt veszélyeztetettek. Az érrendszeri betegségek érintettjeinek is fokozottan ajánlható a vörös áfonya, például jelentős túlsúly, magas vércukor, zsíranyagcsere-zavarok, érelmeszesedés, magas vérnyomás esetén.
Vélemények
Még nincsenek értékelések.