Aszalt Kajszibarack 150g

950 Ft


Összetevők: aszalt kajszibarack, antioxidáns: kálium-szorbát

Származási ország: Törökország

Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia tartalom: 1574 kJ /371 kcal
Fehérje: 5g
Szénhidrát: 83g – ebből cukor: 54g
Zsír: 0,6g – ebből telített zsírsavak: 0,04g
Só: 0,03g



A kajszibarack az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, bár idényben néhány hétig fogyasztható csupán, ráadásul a szélsőséges időjárási viszonyok sokszor nem kedveznek a termésnek, aszalt formában azonban egész évben elérhető. Őshazája Közép-Ázsia, Nyugat-Kína. A Kaukázus és a Pamír-hegység vidékén megtalálhatók vad változatai. Örményországban már az ősidők óta termesztik, tudományos elnevezése Prunus armeniaca  (örmény szilva) is innen ered. Ma azon a vidéken 50 különböző kajszibarackfajtát termesztenek. Kutatások szerint háziasítása Kínában vagy Indiában kezdődött kb. 5000 éve.Ma már az egész Földön mindenhol megtalálható, ahol megfelelő az éghajlat. A legtöbb sárgabarackot Törökországban, Iránban és Üzbegisztánban termesztik.

MIÉRT EGÉSZSÉGES?

A gyümölcs gyógyhatását már korán felismerték, pl. az 1600-as évek Angliájában daganatok kezelésére használták, de egyes írások szerint, már az 500-as években azt tartották, hogy a sárgabarack magban levő anyagok rákellenes hatással bírnak.

A gyümölcs rendkívül gazdag vitaminokban, elsősorban A-vitaminban és előanyagaiban a karotonoidokban, főként béta-karotinban, ezenkívül E-vitaminban, B-vitaminokban (pl. B1, B6, B15, B17), valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben. A gyümölcsben szerves savakat, fenolokat, illékony vegyületeket (pl. benzaldehid) észtereket (norisprenoid) és terpenoidokat is izoláltak.

Kalcium, foszfor és kén tartalma segít a csontok és ízületek egészségének megőrzésében. Közismert tapasztalat, hogy néhány kajszibarack elfogyasztása serkenti az emésztést és a székletürítést. E hatásért valószínűleg magas természetes cukor és rosttartalma felelős. (Az aszalt változatban jóval több a rost.) Komplex B-vitamin tartalma jó segítője az idegrendszer kiegyensúlyozott működésének, javítja a hangulatot, enyhíti a fáradtságot, segít a koncentrálásban. Vastartalma segít a vérképzésben, vérszegénység esetén is.


 

Elfogyott

Cikkszám: 403021 Kategóriák: , , Címke:

Leírás

Ötletek a felhasználásához

Az aszalt barack gyorsan képes energiát biztosítani szervezetünknek: édesebb, mint a friss barack, ezért sütéshez és desszert készítéséhez használjuk, de csak időnként együnk belőle édesség helyett. Felhasználhatjuk gyümölcskenyér sütéséhez is, müzlik alkotórészeként, stb..

            RECEPT ÖTLETEINK:

További információk

Tömeg 0.15 kg

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Aszalt Kajszibarack 150g” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…