Leírás
Ötletek a felhasználásához
A sótlan, tisztított pisztáciát számtalan módon felhasználhatjuk. Összetörve, diódarálón aprítva gyümölcskenyerek, muffinok hozzávalójaként szerepelhet.
RECEPT ÖTLETEINK:
Só- és Cukormentes Magvak / Aszalványok
1,049 Ft
Összetevők: natúr pisztácia
Származási ország: Egyesült Államok
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia tartalom: 2394 kJ /570 kcal
Fehérje: 23,1g
Szénhidrát: 17,1g
Zsír: 42g
A pisztácia (Pistacia vera) a szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa. Kétlaki, vagyis külön fán vannak a hím- és a nőnemű virágok. Több fajtája között vannak ehetetlen termésű díszfák és csemegének számító gyümölcsöt hozó változatok. Legjobbnak a mediterrán vidékek termését tartják. Lassan növő fa, és még lassabban fordul termőre: akár nyolc év is beletelhet, mire termést hoz. Kis-Ázsiában őshonos, itt Törökországban és Iránban, Ázsiában pedig Indiában és Kínában termesztik leginkább, de a XIX. században kivitték Észak-Amerikába is, azóta Kaliforniában is nagyban foglalkoznak a termesztésével. A pisztácia csonthéjas gyümölcs, a szőlőhöz hasonlóan fürtökben terem, a kemény, sima, éretten felnyíló héj rejti a sárgás-zöldes, ehető magot.
A pisztácia rendkívül gazdag a legegészségesebb zsírsavakban: egyszeresen telítetlen, omega-3, omega-6 zsírsavakat tartalmaz. Összetevői nemcsak nem növelik a vér káros koleszterintartalmát, hanem csökkentik azt, elsősorban az LDL-koleszterint, amely az érfalakra rakódó plakkok kialakulásában játszik fontos szerepet. Így az érrendszert karbantartó, szívvédő élelmiszerként tarthatjuk számon. Több kutatás eredménye megerősítette, hogy a pisztácia – több dióféléhez hasonlóan – férfiaknak kifejezetten ajánlható, mivel fogyasztása valamelyest véd a rosszindulatú prosztata-daganatokkal szemben is.
Fontos ásványi anyagok vannak benne, így fogyasztása hozzásegít a szervezet kálium, mangán, réz, magnézium, kalcium, cink, vas és szelén szükségletének biztosításához. Többfajta B-vitaminnak, folsavnak és az antioxidáns hatású E-vitaminnak is gazdag forrása. Ez utóbbi, zsírban oldódó vitamin jót tesz a bőrnek, a nyálkahártyának, erősíti az immunrendszert. Akár egy maréknyi pisztácia fedezheti a felsoroltakból a napi szükségletet!
Elfogyott
Ötletek a felhasználásához
A sótlan, tisztított pisztáciát számtalan módon felhasználhatjuk. Összetörve, diódarálón aprítva gyümölcskenyerek, muffinok hozzávalójaként szerepelhet.
RECEPT ÖTLETEINK:
Tömeg | 0.08 kg |
---|
Vélemények
Még nincsenek értékelések.