
Hozzávalók:
- 130g 70%-os étcsokoládé
- 100g törökmogyoró
- 100g agávé/méz
- 4 tojás
- 100g mandulavaj
- csipet só
A Csokoládé mázhoz:
- 100g 70%-os étcsokoládé
- 1 ek oliva olaj
Így készítsd:
A mogyorókat beraktam a sütőben 180°C-ra kb. 10 perce, míg az illata elkezdett szivárogni a sütőből. Kivéve belebugyoláltam egy durvább konyharuhába és jól megdörzsöltem, hogy lejöjjön valamennyire a héja. Ezután bedobtam az aprítóba és kb. darált dió méretűre aprítottam.
A mandulavaj a következőképp készül: 100g mandulát beledobunk az aprítóba és kb. 12 percen keresztül aprítjuk. Először darabos lesz, majd liszt, utánna elkezd gyurmásodni és labdacsokká formálódik, majd kb. a 10. percben elkezdi kiengedni az olaját és a 12. percre vaj állagú, kenhető krém lesz.
A csokoládét vízgőz felett, alacsony lángon megolvasztjuk. Közben a tojások sárgáját habosra verjük az agávéval/mézzel. Ha a csokoládé megolvadt, hozzákeverjük a felvert sárgájához, és hozzákeverjük a mandulavajat, majd végül a mogyorót is.
A fehérjéket egy csipet sóval keményre verjük, majd először az 1/3-át óvatosan kézi habverővel a csokoládés „tésztához” keverjük, majd megint 1/3-ot, és a végső 1/3-ot is. Sütőpapírral kibélelt 18cm-es tortaformába öntjük és 175°C-on 30 percig sütjük (én légkeverésesen). Hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz vízgőz felett felolvasztjuk a csokit, majd hozzákeverjük az olajat és a kihűlt tortára kenjük. Mogyoróval díszítjük.
Jó étvágyat kívánunk!