Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kiskanál cukor
- 1 evőkanál só
- 1 dl tejföl
- 25 dkg krumpli főtt, áttört
- 15 dkg Rama margarin
- 0,5 dl tej a kenéshez
- 2 evőkanál héj nélküli tökmag
Így készítsd:
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk és sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a sót, a tejfölt, a krumplit, majd belemorzsoljuk a szoba hőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Ha találunk benne pici krumpli darabokat, azt még szétnyomkodjuk. Meleg, sötét helyen, konyharuhával letakarva, kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, mintha korongoznánk, hogy tömzsibb és magasabb pogácsákat kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb és megkenjük tejjel.A tetejükön elrendezzük a magokat.
Előmelegített sütőben hőlégkeverésen 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.Amint kivesszük a sütőből, lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva kb. 10 percet pihentetjük. Kb. 25 db lesz ebből a mennyiségből.
Jó étvágyat kívánunk!