Hozzávalók:
tészta:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 tojás sárgája
krém:
5 dkg étkezési keményítő
5 dl tej
125 g nugátkrémmel töltött tejcsokoládé
3 tojás
60 g porcukor
a makadámdió grillázshoz:
15 dkg demerara barnacukor
1 ek vaj
10 dkg makadámdió
Így készítsd:
A tésztához a hideg vajat elmorzsoljuk a porcukorral és a liszttel, majd a tojássárgát hozzáadva szép fényes, homogén masszává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kibéleljük vele a tálat. Alját villával sűrűn meszurkáljuk, majd ráterítünk egy sütőpapírt, és valamilyen száraz hüvelyest (esetleg rizst) szórunk rá súlyozás gyanánt. Ez azért szükséges, hogy sütés közben ne „pupulykásodjon” fel a tészta. 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd a sütőpapírt 4 sarkánál összefogva leemeljük róla a pitesúlyt és további kb. 10 percig sütjük, míg a széle éppen csak megpirul. Hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a formából és egy tálra tesszük.
A krémhez a keményítőt csomómentesen elkeverjük a tojássárgával és a tejjel, majd beletördeljük a csokoládét és sűrű krémmé főzzük. Közben a tojások fehérjét félig felverjük, majd a porcukrot adagonként hozzászórva kemény, fényes habbá verjük (a cukrot sosem szabad előre beletenni, mert sosem verődik fel a hab). A forró pudingba azonmód belekeverjük a fehérjehabot, majd a krémet a kihűlt linzeralapra simítjuk. Amikor már langyosra hűlt, hűtőbe tesszük a pitét.
A grillázshoz a barnacukrot egy kislábosban megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a durvára darabolt makadámdiót. Egy olajjal megkent sütőpapír darabra öntjük, szétlapítjuk kb. 1 cm vastagra és hagyjuk kihűlni. Ráterítünk egy konyharuhát és húsklopfolóval apróbb darabokra törjük (nem kell túl apróra). A grillázzsal vastagon megszórjuk a pite tetejét.
Tálalás előtt pár órán át a hűtőszekrényben dermesztjük.
Jó étvágyat kívánunk!